GRATIS Cursus "Stoppen met Roken"

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • Tips

Dag 1 (reptielenbrein geeft goedkeuring).

Welkom op de eerste dag van de "Mind-Me Cursus Stoppen met Roken".

Wat de "Mind-Me Cursus Stoppen met Roken" precies is, zal ik de komende dagen uitleggen. De eerste dag zul je nog niet alles begrijpen en zeker niet kunnen stoppen met roken. Elke dag in deze cursus wordt je steeds iets duidelijker waarom je rookt en wat je kunt doen om dat om te keren tot niet-roken. Als je alles goed begrijpt en uitvoert kun je veel makkelijker stoppen met roken, op een voor jou geschikt moment. Voor sommigen is dat op het eind van deze cursus, voor anderen een paar dagen later. Stel het stopmoment in ieder geval niet te lang uit, na het doen van deze cursus.

Doe de oefeningen in deze cursus INTENSIEF maar niet krampachtig! Dat wil zeggen:

 • Er veel mee bezig zijn.
 • Overdrijf.
 • Schrijf veel op.
 • Niets MOET!!! Doe de oefeningen ontspannen.
 • Blijf gewoon doorroken, ook al wordt het vervelend. Rook gewoon je hele sigaret uit.

Het grootste gedeelte van de reden waarom je rookt zit in je hersenen. De werkelijke "boosdoener" zit in je onderbewustzijn. Onze hersenen bestaan grofweg uit 2 delen.

 • Onze bewuste hersenen (de neocortex, grijs op de afbeelding).
 • Onze onderbewuste hersenen (het reptielenbrein, het lichte gedeelte op de afbeelding). In ons reptielenbrein zitten een paar belangrijke orgaantjes: de amygdala, de hippocampus en de thalamus.

Hoe die orgaantjes verantwoordelijk zijn voor het feit dat jij rookt en iemand anders niet ga je in de komende dagen leren. Je leert wat je moet doen om te veranderen in een niet-roker. Want als jij je hersenen wijs kunt maken dat je een niet-roker wilt zijn, dan wil je op een gegeven moment niet meer roken. Daarom leert deze cursus jou niet hoe je moet stoppen, maar hoe je een niet-roker wordt. Het willen "STOPPEN" met roken geeft meestal te veel spanningen waardoor het werkelijke stoppen niet of niet goed lukt.

Sinds onze geboorte doen we indrukken op. Veel indrukken worden vastgelegd in het reptielenbrein. Ik weet nog hoe ik als kind kon ruiken dat die gezellige vertegenwoordiger langs was geweest. Hij rookte een bepaald merk sigaren en eens in de 2 maanden kwam hij in de winkel van mijn ouders, schoenen verkopen. Ik had de klink van de winkeldeur nog in mijn hand, nog maar net één voetje op de drempel en de sigarengeur maakte mij vrolijk. De indrukken die ik opgedaan had van die vertegenwoordiger waren leuk. Hij was vriendelijk, we kregen wel eens wat, je kon met hem lachen... en... hij rookte sigaren.

In de hippocampus werden bij mij een aantal feiten (wat, hoe, waar) opgeslagen, onder andere:

 • "de vertegenwoordiger";
 • "het roken van sigaren";

De amygdala koppelde een "emotie" aan deze feiten:

 • "de vertegenwoordiger""vrolijkheid, geluk, goedkeuring"
 • "het roken van sigaren";"vrolijkheid, geluk, goedkeuring"

De thalamus komt op de 8e dag aan bod.

Zo zijn er tal van situaties op te noemen die met roken te maken hebben, waarbij de amygdala leert dat roken goed is:

 • de stervende soldaad in een film die nog even om een rokertje vraagt en daarna "vredig" inslaapt;
 • het "gezellige" café waar stevig gerookt wordt;
 • rookreclame met "mooie mensen met mooie witte tanden";
 • het bezoek dat tijdens het "lachen" nog een rokertje paft;
 • de "chocolade" sigaretjes of snoepsigaren, van "Sinterklaas";

Zo wordt - al vanaf onze geboorte - ons reptielenbrein volgeladen met indrukken over roken. De meeste daarvan zijn door de amygdala goedgekeurd. Dit komt omdat er op het moment dat je iemand ziet roken, nooit iets ergs gebeurt. Soms moet iemand eens hoesten, maar er gaat niemand dood op het moment dat hij / zij een sigaret opsteekt. Er is ook niemand die een kreet van angst slaat op dat moment.

Let op het verschil met bijvoorbeeld "spinnen"... Veel kinderen die in hun prille leven een spin zagen, werden ook geconfronteerd met het feit dat deze spin na veel gillen en roepen werd doodgemept. Het was in ieder geval geen vrolijke aangelegenheid. Op dat moment werd jouw amygdala actief en vervulde zichzelf met "afkeuring". Dit is het tegenovergestelde van wat er met roken is gebeurd.

 • "het roken (en de reuk ervan)";"vrolijkheid, geluk, goedkeuring"
 • "spinnen";"weerzin, angst, afkeuring"

Let op! Er zijn veel variaties te beschrijven van zeer uiteenlopende verhalen over roken en spinnen. Maar wat er ook is gebeurd, in jouw leven, op zekere momenten heeft jouw amygdala het roken een "goedkeuring" gegeven. Daarom ben je gaan roken.

De gróótste oorzaak van het feit dat veel mensen, ondanks dat ze willen stoppen, het toch niet kunnen, zit in ons reptielenbrein. Hoewel we met alle macht met ons hele verstand (neocortex) willen stoppen, is er toch weer dat moment dat je naar die verdomde peuk grijpt. Hoe kan dat?????

Ons reptielenbrein heeft zo zijn eigen meningen. Hij neemt onafhankelijk van onze neocortex (ons bewustzijn) zijn eigen beslissingen. LET GOED OP WAT HIER EIGENLIJK STAAT. Ons reptielenbrein (ons onderbewustzijn) heeft een eigen mening over roken!

Al vroeg in ons leven is ons reptielenbrein al informatie aan het absorberen uit onze omgeving. Hij is gespecialiseerd in het vastleggen van informatie die voor "afkeuring" of "goedkeuring" zorgen. Eenmaal vastgelegd, kom je er niet zomaar meer van af. Hoe je dat doet, leer je de komende dagen.

Ik heb je beloofd dat het gemakkelijk zal zijn. Daarom moet je nu niet verder gaan naar de volgende dag. Dit is genoeg voor vandaag. Laat het bovenstaande goed tot je doordringen. Desnoods lees je het nog een paar keer door.

Voer de volgende opdracht de komende 24 uur zoveel mogelijk uit. Val er geen andere mensen mee lastig, tenzij ze het graag willen weten. Blijf gewoon doorroken, zoals je gewend bent. Niet minderen of halve sigaretten gaan roken! Als je deze cursus met meerdere personen doet, overleg er dan zo veel mogelijk met elkaar over (maar... houd het gezellig hè).

Bedenk bij elke keer dat je rookt (of die iemand anders rookt) dat er een seintje komt vanuit je reptielenbrein die zegt dat het weer tijd is om te roken. Zeg het - als het kan - hardop tegen jezelf, maar het belangrijkste is dat je het seintje probeert te voelen. Dit seintje wordt heftiger, als je het roken uitstelt. Het voelt aan als een onaangenaam gevoel. Bedenk dat de amygdala aan het woord is. Niet-roken is "afkeuring". Voel het onaangename gevoel dat jouw amygdala veroorzaakt! Je kunt dit gevoel verder niet beredeneren, verwoorden, rationaliseren, wegdenken of wat dan ook. Je voelt het, verder niets.

Voer deze opdracht voortdurend uit, bij elke keer dat je rookt. Hoe meer je het uitvoert, des te gemakkelijker stop je straks met roken. Niet laten versloffen! Plak een briefje op je pakje, je aansteker, schrijf het op je hand... whatever... als je er maar zo vaak mogelijk aan denkt. Let op, bij iedere keer dat je rookt! En liefst nog veel meer. BELANGRIJK: laat het geen strijd worden, doe de oefeningen op je gemak.

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 2 (het hongergevoel).

Gisteren hebben we gezien dat je hersenen grofweg uit 2 delen bestaan. Voor het gemak geven we ze een koosnaam.

 • Het reptielenbrein (koosnaam: "Reptie").
 • Ons slimme brein de neocortex (koosnaam: "Neo").

Reptie geeft telkens een signaal door als het weer tijd is om te roken. Als je een gerookt hebt, geeft hij een seintje dat het in orde is. Met dit seintje gaan je hersenen aan de slag. Alles wat door Reptie goedgekeurd wordt, wordt als een aangenaam gevoel ervaren. Na het roken ervaar je dus een aangenaam gevoel.

Er spelen nog meer gevoelens. De gevoelens die zich in Neo bevinden. Dit zijn de hogere gevoelens. Zo kun je "spijt" hebben na het roken. Je vraagt jezelf misschien wel eens af waarom je dat vieze ding nu gerookt hebt. Eigenlijk wil je het niet. Maar toch doe je het. Hoe komt dat???? Dat zal ik vandaag uitleggen.

Reptie bevat niet alleen de amygdala en de hippocampus, maar ook een deel van ons stress-systeem. Stress heb je nodig om tot actie te kunnen komen. Zonder stress doe je niets en voel je jezelf moe. Om te eten, te werken, te lachen, auto te rijden, te fietsen, te spelen, te lezen enz..., heb je stress nodig. Een beetje is genoeg om je lichaam in paraatheid te brengen. Stress maakt voedsel uit je lichaam los dat je spieren en hersenen voorziet om op gang te komen en te blijven. Een beetje stress is genoeg om jou allerlei dingen te laten doen.

Bijvoorbeeld: je hebt honger.

"Hongergevoel""Reptie laat stresshormoon los""lichaam komt in staat van paraatheid""je gaat naar voedsel zoeken""je eet het op""voldaan gevoel""minder stresshormonen""prettig gevoel".

Zo gaat dat met heel veel dingen. Te veel om op te noemen. Laat ik het even bij roken houden. Wat gebeurt er bij roken:

"Zin om te roken""Reptie laat stresshormoon los""lichaam komt in staat van paraatheid" "je pakt een sigaret of sigaar""je rookt hem op""voldaan gevoel""minder stresshormonen""prettig gevoel".

Hee... dat is hetzelfde als "honger" hebben. Je moet eens proberen om een maaltijd uit te stellen. Als je dat een tijdje volhoud, ga je op een gegeven moment iets pakken. Chips, kaas, een bonbon... het maakt niet uit of het gezond is of niet. Als je maar wat naar binnen kunt spelen. Je kunt dan nog zo´n gezondheidsfreak zijn, als je honger hebt (echte honger!) dan vreet je alles op.

Zo zit het ook met roken. Nicotine wordt door het lichaam gezien als een voedingsstof. Als het nicotinegehalte in je bloed daalt, gaat Reptie een seintje uitzenden"ik heb honger naar nicotine". Hoe langer je wacht, des te sterker dit signaal wordt. Je kunt het nog even uitstellen door daar bewust (Neo) over na te denken, maar uiteindelijk wint Reptie. Je rookt weer, ondanks dat je weet dat je het bijvoorbeeld ongezond of vies vindt.

Je vindt het stom dat je gerookt hebt, maar ja, Reptie is dan ook niet erg slim. Zo slim als een reptiel eigenlijk... en daar luister je naar... met al je verstand... hmmm... tja... met al je wetenschap dat roken dodelijk is, dat het verslavend is, dat het vies is, dat het veel geld kost...

Reptie luistert niet naar verstand. Het is wel erg vervelend als het ene deel van je hersenen zegt "roken tot je er bij neervalt!" en het andere deel zegt "nee, neeeee, niet roken". Dat levert toch veel stress op. Net als in een slechte relatie. Stel je voor dat je partner altijd iets anders wilt dan jij. Dat hou je nooit vol... gevolg... een scheiding. Vervelend dat je Reptie en Neo niet kunt scheiden. Dat zou gemakkelijk zijn. Je gooit Reptie weg en je bent van het roken af...

Wat hebben we vandaag geleerd?

Roken levert stress op! Willen stoppen, maar nog niet kunnen levert nog veel meer stress op. Daarom stoppen rokers het liefst niet.

Doe de opdracht van gisteren. Voel het onaangename gevoel dat Reptie veroorzaakt (vóór je gaat roken)!

Daarnaast, ga je het aangename gevoel proberen te voelen dat je ervaart na het roken. Bedenk dat Reptie weer aan het woord is. Hij zegt "goed gedaan jochie / meisie, ik heb het weer voor elkaar, dank je wel".

Je kunt ook dit gevoel verder niet beredeneren, verwoorden, rationaliseren, wegdenken of wat dan ook. Je voelt het, verder niets.

Voer deze beide opdrachten voortdurend uit, elke keer dat je rookt. Hoe meer je het uitvoert, des te gemakkelijker stop je straks met roken. Niet laten versloffen! Plak een briefje op je pakje, je aansteker, schrijf het op je hand... whatever... als je er maar zo vaak mogelijk aan denkt. Let op, iedere keer! En liefst nog veel meer.

Maar.... !!! laat het niet krampachtig worden, doe de oefeningen op je gemak en ontspannen.

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 3 (het automatisme).

We hebben gezien dat Reptie een aantal van onze gevoelens huisvest.
Bij het roken spelen gevoelens die lijken op de voedselbehoefte een rol.

 • Eten = goed gevoel
 • Honger hebben = slecht gevoel

Maar er is nog meer! Als we in een situatie terecht komen waar we even geen raad mee weten (rotgevoel) dan gaan de hersenen op zoek naar een oplossing die ons uit deze situatie kan halen. Omdat we zo snel mogelijk van dat rotgevoel af willen, zullen de hersenen, als ze geen ideale oplossing vinden, een minder ideale oplossing gaan hanteren, zoals roken. Deze oplossing wordt aangeboden door Reptie als deze merkt dat ons "verstand" even geen oplossing weet.

Een voorbeeld is misschien wel op zijn plaats...

Voorbeeld:

 1. Bertje is als kind opgegroeid in een gezin waar gerookt werd. Er was familie, vrienden, taart, gezelligheid. "Roken" hoorde er ook bij.
 2. Bertje heeft net als ieder ander mens sociale behoeften. Sociaal zijn vergroot je overlevingskansen. Hoe beter je sociaal kunt zijn, des te groter je overlevingskansen. Dat zit in onze hersenen geprogrammeerd.
 3. Zowel Neo als Reptie kunnen "leren". Er wordt informatie uit onze omgeving opgehaald en vastgelegd, eventueel voor later gebruik. Hoe meer je weet, des te groter is de kans dat je een oplossing weet op een bepaald toekomstig probleem.
 4. Bertje wil graag meedoen met zijn vriendjes, want hij wil sociaal zijn. Zijn hersenen gaan ratelen en zoeken naar een manier om zo sociaal mogelijk te zijn. Een beetje met elkaar praten, wat lachen, een taart erbij en oh ja...... een sigaretje. Dat staat in zijn Reptie gegrift. Er staat niet in gegrift dat er allerlei nare kanten aan een sigaret zitten... Nee, dat staat er niet in. Reptie kan niet tegelijkertijd ergens goed en slecht over "denken" . Het is het één of het ander. De Reptie van Bertje zegt dat roken oké is en dus goed voor zijn overlevingskansen... Oké, slordig, maar ja, het staat er nu eenmaal in.

Samengevat:

 • Bertje is sociaal;
 • zijn hersenen slaan informatie op om zijn overlevingskansen zo groot mogelijk te maken;
 • zijn Reptie is enigszins slordig;
 • hij doet er alles aan om zo sociaal mogelijk te zijn en roken is voor Bertje één van de "oplossingen".

Nu nog het volgende:

De reactie van Reptie kan snel en volledig automatisch (d.w.z. reflexmatig) plaatsvinden. Met name de rol bij angstreacties is bekend. Denk bijvoorbeeld aan de spin die ongemerkt op je hand loopt. Het kriebelt een beetje en je kijkt naar je hand. Alsof je arm een eigen leven heeft, gooi je de spin van je hand. Dat gebeurt al voor je het daadwerkelijk in je bewustzijn (Neo) verwerkt hebt. Zo zullen sommige mensen gaan friemelen met hun handen vóór ze gaan roken. Of sommigen zullen al wat op en neer gaan wippen op hun stoel. Uiteindelijk geeft je toe aan Reptie en ga je roken.

Kort samengevat: Reptie bevat een automatisme dat een zogenaamde oplossing biedt om te overleven. Leuk als het nut heeft, maar het heeft geen nut. Slordige Reptie weet niet dat roken nare eigenschappen heeft. Maar ja, wat kun je van een reptiel verwachten... toch? Reptie is ontstaan (zo'n 500 miljoen jaar geleden) toen roken nog niet bestond. Reptie is niet in staat om adequaat te kunnen reageren op deze "moderne" indrukken. Reptie wordt voor "de gek gehouden" en neemt daarom verkeerde beslissingen. De bedoeling van de Mind-Me Cursus Stoppen met Roken is dat we Reptie opnieuw gaan opvoeden.

Nog een keer samengevat voor alle duidelijkheid.

 • Je bent als roker een sociaal wezen (als niet-roker ook, maar daar heb jij nu geen boodschap aan). Samen met vrienden of familie lekker wat rook wegpaffen. Gezellig. Sociaal zijn is van levensbelang.
 • Je hersenen hebben geleerd dat roken één van de manieren is om te overleven (die illusie heb je in ieder geval). De seintjes hiervoor komen voornamelijk uit Reptie (niet erg slim).
 • Reptie komt sneller in actie dan Neo. Dus je onderbewustzijn is eerder bezig met rokertjes verzamelen dan je bewustzijn (automatisme).

Opdracht:

 • Doe de opdracht van dag 1 en dag 2!
 • Daarnaast, ga je bij jezelf proberen te ontdekken wanneer jij zonder nadenken zin krijgt om te roken. Wanneer ga jij friemelen? Wanneer loop je bijvoorbeeld te ijsberen als je even niet kunt gaan roken. Misschien ga je op en neer wippen op je stoel... Wat doe jij als Reptie om een rokertje vraagt en er er tijdelijk geen is?
 • En stel jezelf ook de vraag wanneer je meer behoefte hebt om te roken. Is dat in gezelschap (sociaal zijn)? Is dat wanneer je een probleem hebt (oplossing zoeken)?

Schrijf je bevindingen op. Ga er rustig voor zitten... haal eens diep adem... en... ontspan...

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 4 (beloningen en remmingen).

Deze les duurt iets langer, maar is niet moeilijk, zoals beloofd.

Telkens als je rookt, beloon (bevestig) je de zogenaamde oplossingen die in je hersenen gegrift zijn. Hier nogmaals het rijtje uit dag 1:

De stervende soldaad in een film die nog even wil roken en daarna "vredig" inslaapt.
 • Het lijkt of meneer soldaat zijn leven los kan laten als hij rookt. Zonder rokertje kan hij geen vrede hebben met wat hem overkomen is. Het lijkt of de soldaat de dood kan accepteren als hij rookt. Hij straalt van geluk. De toeschouwer krijgt dat gevoel ook mee. Maar schijn bedriegt. Het is maar een film. Reptie trapt er in. Als je rookt geef je Reptie de illusie dat het waar is wat hij "denkt".

Het "gezellige" café waar stevig gerookt wordt.

 • Het is gezellig in het café. Het lijkt of er rook nodig is om het gezellig te laten zijn. In werkelijkheid is dat niet zo, maar de kans is groot dat Reptie het zo opvat. Je Neo zou kunnen denken: "als je de rook wegdenkt en de gezellige mensen doen net zo gezellig, waar is die rook dan voor nodig?". Maar Reptie kan niet denken. En die heeft het voor het zeggen.

Sigarettenreclame: "mooie mensen met witte tanden".

 • Het lijkt in de rookreclame dat je er goed en gezond uitziet als je rookt. Reptie wordt zo beïnvloed. Echter, van roken krijg je geen witte tanden en je wordt er ook niet mooier van. Maar alweer, Reptie denk niet, Reptie ziet alleen mooie witte tanden en rookwaar.

Het bezoek dat tijdens het "lachen" nog eentje wegpaft.

 • Heel gezellig, veel lachen, leuke avond en het lijkt of 'roken er bij hoort. Maar, van roken moet je niet lachen, wel van die mop die verteld werd. Ook hier wordt Reptie om de tuin geleid. Hij denkt niet na, hij ziet en hoort, slaat het op in zijn geheugen. Vervolgens kan hij het als oplossing aanbieden.

De "chocolade" sigaretjes of snoepsigaren van "Sinterklaas".

 • Het is snoep, geen rookwaar, wel stoer en sociaal maar écht niet van levensbelang. Reptie is wederom gefopt.

Je ziet dat je de illusie die je Reptie heeft bij rookmomenten, helaas echt een illusie is. Die illusie houdt je in stand door Reptie zijn zin te geven. Hieronder een voorbeeld hoe Reptie zou kunnen reageren.

Voorbeeld:

Stel je zit in een (rokend) gezelschap. Reptie reageert: "Oooh, mijn Neo heeft een (sociaal) probleem ontdenkt, mijn oplossing is roken, dus, Neo, ga je het nog doen of niet, zo nee, Neo, dan zal ik je eens volstampen met noodsignalen, tot je het doet, begrepen!"

Je moet dat zinnetje nog eens lezen, maar dan met de emotie die er bij hoort, niet alleen maar lezen.

 • rood = angstig
 • blauw = opluchting
 • oranje = beetje ongeduldig
 • paars = kwaad.

Vervolgens geef je toe aan de noodoproepen van Reptie en rook je er een.

Oké, tot zover Reptie.


Nu Neo.

Neo (weet je nog, dat grote grijze ding in je schedel, waarmee je denkt), geeft vaak gemakkelijk toe aan dat vervelende geroep van Reptie. Je kunt Reptie op allerlei manieren z'n zin geven. Zolang je dat doet, houd je de NEPoplossingen van Reptie in stand. En daarom rook je nog steeds. Laat ons eens kijken hoe jij, jouw Reptie beloont voor zijn vervelende geroep:

Opdracht (beloningen):

Lees hieronder één voor één de gedachten en gevoelens die bij jou passen (Neo's "ideeën" die Reptie belonen). Lees vervolgens wat er dan onder staat.LET OP: rook ondertussen gewoon verder !

Nog ééntje dan.

 • Reptie is weer aan het zeuren: "kom op dan, voed mij, voed mij, voed mij, met nicotine en die fantastische oplossing voor jouw probleempjes". Met "nog ééntje dan" geef je toe aan Reptie om dat zeuren te temperen. Het is voor jou eenvoudiger dan niet te roken.

Boos worden op iemand die roken afkeurt.

 • Als iemand jóuw roken afkeurt, dan is dat regelrecht in strijd met wat Reptie jou wilt laten voelen en denken. Omdat je die strijd niet wilt, ga je die persoon (zijn/haar ideeën) afstoten. Jij wordt dan kwaad op die persoon. Dat is gemakkelijker dan het roken te laten.

Ome Jan is er 85 mee geworden.

 • Of je nu 85, 100 of maar 50 wordt, roken helpt je niet om ouder te worden. Integendeel. Hoe oud je wordt is afhankelijk van héél veel factoren en kun je niet voorspellen. Maar beste cursist, daar gaat het niet om, het gaat er om hoe jij jezelf voelt. Vooral vandaag. Hoe voel jij je vandaag? Heb je al gelachen? Had je het vandaag naar je zin? Het gaat hier niet om ome Jan, het gaat er om hoe jij je voelt!

Ik zit 's avonds maar alleen, roken is mijn enige verzetje.

 • Ook al denk dat je niets te doen hebt, dan zal roken daar geen verandering in brengen. Maar, is er echt niets anders wat je kunt doen als je alleen bent? Bijvoorbeeld naar de buren gaan, tv kijken, kaartje leggen, computer spelletje doen, boekje lezen, iemand bellen, klusje doen, eens lekker niksen, de was doen, schilderen, muziek luisteren, yoga, muziekinstrument leren spelen, een cursus doen, een brief of email schrijven naar een ver familielid... Heeft jouw Reptie je zodanig gehersenspoeld dat je niet beter meer weet dan dat roken het enige is in het leven...?

Als ik rook kan ik beter nadenken.

 • Als Reptie weer eens aan het opspelen is, dan voel je jezelf onrustig (oefening dag 1). Als je onrustig bent, kun je minder goed nadenken. Op het moment dat je rook inademt, wordt je rustiger en kun je even normaal nadenken. Dat wordt snel weer minder, want Reptie begint na korte tijd wéér te roepen.

Ik ben bang dat mijn vrienden mij zullen verstoten als ik stop.

 • Verstoten worden is levensgevaarlijk. Daar zijn Reptie en Neo het met elkaar eens. Eén van de oplossingen om niet verstoten te worden is meeroken. Dat "denkt" jouw Reptie althans. Hij heeft jou zodanig ingepalmd dat jij denkt dat jouw vrienden je zullen afstoten. Is dat wel zo? En zijn dat de vrienden die jij wilt?

Roken is een beloning.

 • Jáááá, dat is het. Jij denkt zeker dat die beloning voor jou is hè? Nee, die is voor Reptie en Reptie beloont jou door zijn gemekker te verminderen. Hij heeft je mooi om de tuin geleid.

Ik kan niet zonder.

 • Is dat werkelijk zo? Of denk je dat alleen maar? Je hebt in ieder geval het idee dat leven zonder te roken onmogelijk is. Hoe heeft Reptie het voor elkaar gekregen om jou te laten geloven dat je niet zonder roken kunt? Hij kan niet eens denken... Wat je werkelijk bedoelt is dat je denkt dat je veel te veel last zult ervaren als je stopt met roken. En dat wil je niet. Maar, met deze cursus gaan we de rollen omdraaien. We zetten Reptie buiten spel en je neemt zelf het heft weer in handen.

Roken werkt ontspannend.

 • Dat is zo! Als je maar wéét, dat die spanning afkomstig is van Reptie, die om een sigaret vraagt. Natuurlijk ontspan je als je Reptie z'n zin geeft. Want dan stopt ie met mekkeren. Reptie is van de wijs, weet je nog. Hij is 500 miljoen jaar oud. Hij weet niet wat verslavende middelen zijn. Daar snapt hij niets van. Neo kan veel beter problemen (spanningen) oplossen. Met Neo kunnen we Reptie sturen om niet meer om sigaretten te vragen. Als je ergens problemen mee hebt, dan kun je die niet oplossen door te roken. Door te roken kun je problemen niet béter aan. Je voegt alleen maar een probleem toe (een verslaving). Waarom zou je dat doen?

Het is lekker, zeker na het eten.

 • Reptie geeft je een goed gevoel als je verzadigd bent (eten na trek, drinken na dorst, roken na een tijdje niet roken). Eten en drinken is dus niet alleen lekker van smaak, maar het geeft ook een lekker gevoel vanwege de verzadiging. Omdat je tijdens het eten niet gerookt hebt, kun je nooit een 100% voldaan gevoel krijgen, Je bent immers nog niet verzadigd. Er mist nog iets! Je bent pas echt verzadigd als Reptie helemaal voorzien is van alle "benodigdheden". Jouw 100% = lekker eten + lekker drinken + een lekker sigaretje. Daarom lijkt een sigaret na het eten lekkerder. In werkelijkheid heeft het niets met smaak te maken. Proef eens goed van je sigaret (met je smaakpapillen). Je wéét dat het niet lekker is.

Als ik stop word ik dik of ga ik snoepen.

 • Een veel gebruikte smoes om niet te hoeven stoppen. Nicotine zorgt er voor dat je stofwisseling iets sneller is. Dat wil zeggen dat je dan meer calorieën verbrand. Dat effect is echter niet erg groot. Misschien dat je een kilo zwaarder wordt als je stopt met roken. Waar je wél van aankomt is snoepen of minder bewegen. Veel mensen die proberen te stoppen met roken, stoppen niet werkelijk, maar gaan het roken vervangen door snoepen. Dat is juist wat we met deze cursus zullen vermijden. Je wordt een niet-roker, geen rookvervangende snoeper of iemand die niet meer uit zijn/haar stoel komt.

Het is een gewoonte.

 • Een gewoonte is iets dat je jezelf aangeleerd hebt. Dat maakt het leven gemakkelijker. Een gewoonte helpt je bij je dagelijkse bezigheden. Het voelt veilig. Als je een gewoonte doorbreekt, dan voel je jezelf verloren en onwennig. Daarom wil je vasthouden aan een gewoonte. Sommige gewoontes zijn echter schadelijk. Roken is een verslaving waarvan je een gewoonte gemaakt hebt. Stel je rookt 10 sigaretten per dag. Eéntje na het ontbijt, de tweede na de koffie enz... Op een dag zegt iemand dat die 10 sigaretten 's ochtends vóór de koffie gerookt moeten worden. Ik weet zeker dat bij jou alle alarmbellen gaan rinkelen. Paniek! Wat moet je dan na de koffie, vanmiddag en vanavond??? De rookverslaving heeft jouw gewoonte gecreëerd. Een gewoonte veranderen kun je wel, maar de verslaving is degene die bepaalt welke gewoonte jij hebt.

Roken helpt tegen verveling.

 • Dus als je jezelf verveelt, dan rook je een sigaretje. Daarna verveel je jezelf weer en vervolgens rook je er weer een, om je daarna weer te vervelen... enz... Je blijft jezelf vervelen hè... Maar, is er echt niets anders wat je kunt doen dan jezelf vervelen? Bijvoorbeeld naar de buren gaan, tv kijken, kaartje leggen, computer spelletje doen, boekje lezen, iemand bellen, klusje doen, de was doen, schilderen, muziek luisteren, yoga, muziekinstrument leren spelen, een cursus doen, een brief of email schrijven naar een ver familielid... Er is zoveel te doen.

Roken neemt mijn stress weg.

 • Dat is zo! Als je maar wéét, dat die stress afkomstig is van Reptie, die om een sigaret vraagt. Als je even niet rookt, gaat Reptie tegensputteren. Dit geeft stress. Als je er dan eentje opsteekt, is Reptie even rustig. En dat voel je (oefening dag 2). Roken tempert de stress die veroorzaakt wordt doordat je rookt. Je wórdt dus juist gestrest van roken. Als je om andere redenen stress hebt (bv, druk op het werk), dan heb je dus dubbele stress. Stress van je werk en stress van het roken.

Roken is stoer.

 • Stoer doen is een sociale bezigheid. Sociaal zijn is van levensbelang. Allemaal waar. Een beetje gevaarlijk doen is stoer. Daarmee laat je zien dat jij een sterke persoon bent en dat je er bij wilt horen. Dat voelt goed hè? Dat goede gevoel komt van de illusies die diep in je brein zijn opgeslagen. Op het moment dat die rokersinformatie in je brein terecht kwam, wist je brein nog niet dat het een verslaving was (dag 3). Weet je wat écht stoer is? Laten zien dat jij niet aan die rokersillusie mee wilt doen! Iets wat Reptie verkeerd begrepen heeft dat is niet stoer, dat is een probleem.

Als ik er last van krijg, stop ik wel.

 • Ook een veel gehoorde smoes om niet te moeten stoppen met roken. Je wéét dus dat je er last van kunt krijgen. Waarom zou je daar op wachten? Waarom stop je niet? Met je verstand (Neo) zeg je dat je zult stoppen als je last krijgt, maar de meeste rokers hebben juist de neiging om meer te gaan roken als ze een probleem hebben. Reptie heeft het voor het zeggen. Met deze cursus gaan we de rollen omdraaien. We zetten Reptie buiten spel en je neemt zelf het heft weer in handen.

Ik kan zo stoppen als ik dat wil.

 • In gedachten kunt je altijd stoppen. Reptie heeft echter de macht. Jouw willetje (Neo) zal de strijd aan gaan met Reptie. Veel rokers geven weer toe aan Reptie en geven hun wil op. Daar kun je verandering in brengen, met behulp van deze cursus. Met deze cursus gaan we de rollen omdraaien. We zetten Reptie buiten spel en je neemt zelf het heft weer in handen.

Ik stop als ik mijn peuk uitspuug van het hoesten.

 • Ik ken inderdaad mensen die direct gestopt zijn met roken, toen ze er bijna in stikten. Dat signaal (sterke negatieve emotie t.o.v. roken) is doorgedrongen tot Reptie. Het heeft de "goedkeuring voor roken" in één keer omgezet in "afkeuring voor roken". Als ik iedereen die rookt bijna zou kunnen laten stikken met deze cursus, dan zou ik heeeeeel snel veeeeeel succes hebben. Wees niet bang deze cursus laat je niet stikken, hij werkt op een subtielere manier.

Roken helpt mij te ontspannen.

 • Als je even niet rookt, gaat Reptie tegensputteren, dit gééft stress. Als je er dan eentje rookt, is Reptie even rustig en dat voel je (oefening dag 2). Roken tempert de stress die veroorzaakt wordt doordat je rookt. Een niet-roker heeft dat niet. Die wordt niet ontspannen van een sigaret en hij/zij wordt ook niet gespannen van het niet-roken. Van roken wórdt je juist gestrest.

Ik rook er maar 10 per dag.

 • 10 per dag, dat is 1 sigaret om de, pakweg, 100 minuten. Dan zit je ongeveer 98 minuten lang naar die volgende sigaret te verlangen. Poeh, die wordt dan heel erg belangrijk. Het kan ook zijn dat je dáár weer een gewoonte van gemaakt hebt. Eén na het ontbijt, twéé na de kofie, drie na het middageten... Maar als er een probleem is, of je zit in gezelschap, rook je er dan niet stiekem 15 of zo...? En als je ziek op bed ligt, rook je er dan niet minder? Het gaat niet om die 10. Wat is het verschil met 8... of 12... Het gaat om wat er in je hoofd afspeelt. Reptie zegt dat je moet roken omdat het een oplossing voor je is. Dat is niet waar! Het is een illusie!

Als ik stop en ik zie andere mensen roken, dan krijg ik er toch weer zin in.

 • Dat kan waar zijn als je de rest van de cursus niet doet. Hier wordt later nog aandacht aan besteed (dag 9).

Voor mij is stoppen veel moeilijker dan voor jou.

 • Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ideeën over roken en hoe hij of zij dat ervaart. Je kunt niet zeggen dat jij meer of minder moeite hebt dan iemand anders. Iedereen beleeft het anders. Iedere roker heeft er moeite mee. Jij ook, op jouw manier.

Ik houd het toch niet vol als ik stop.

 • Als je probeert te stoppen met roken op wilskracht (Neo), dan houdt je het meestal niet vol. Sommige mensen kunnen dat, lang niet iedereen. Je verliest op een gegeven moment de strijd met Reptie. Als je die niet leert dat roken geen oplossing is, dan blijft hij doorgaan met noodsignalen uitzenden. Op een gegeven moment zwakt het wel af, maar het blijft sluimeren. Hierover later meer, dus niet stoppen met de cursus, het wordt nog interessanter.

Als ik stop krijg ik allerlei vervelende ontwenningsverschijnselen.

 • Een beetje. Da's waar. Maar erg vervelend zijn ze niet. Het is geen heroïne waar je van af moet. Nicotineverlaging in je bloed zorgt voor zeer lichte ontwenningsverschijnselen, zoals een licht gevoel van ongemak en een leeg gevoel, maar de meeste verschijnselen zijn psychisch. Veel mensen die stoppen met roken, blijven geloven dat ze een gemis hebben (psychisch lijden). Als Neo en Reptie geloven, weten en voelen dat je van een probleem af bent, dan heb je nagenoeg geen ontwenningsverschijnselen!

Ik ben te oud, het heeft geen nut meer.

 • Afhankelijk van de hoeveelheid, de manier waarop en hoe lang je hebt gerookt zal het roken een bepaalde schade hebben achtergelaten, da’s waar. Daar is niets meer aan te veranderen. Maar het heeft altijd nut om te stoppen. Wie stopt met roken en ook gelooft, weet en voelt dat ze van een probleem af zijn, voelt zich beter. Je voelt je weer vrij.

Ik heb er geen last van.

 • Weet je dat zeker? Je voelt je dus altijd goed ook als er een plaats is waar je niet mag roken. Ook dan heb je geen last van het feit dat je rookt...? Je glipt niet naar buiten met een smoes...?

Ik wil wel stoppen, maar ik kan niet in verband met mijn werk.

 • Heb jij sigaretten nodig om te werken? Nee hoor, helemaal niet! Een pen, papier, een heftruck, een hamer, je handen, je hersenen, een computer, collega's... dat is wat je nodig hebt om te werken. Je rookt omdat je een verslaving hebt. Niet om te werken. Dat is een illusie. Roken helpt je heus niet om je werk beter te doen.


Neo (je verstand), is niet dom. Die wéét dat roken niet zo best is voor de gezondheid, dat het veel geld kost, dat het niet altijd kan... Ons hersensysteem is uitgerust met een geweldige functie: "remmingen". Als je die niet zou hebben... nou, nou, nou, wat zou je dan als een razende tekeer gaan en snel dood gaan... Jazeker, remmingen heb je nodig om te overleven. Stel je voor dat je over die sloot wil springen... die veel te breed is... Of dat je eens lekker gaat eten... zonder te stoppen.

Voor roken, werkt hetzelfde systeem. Je rookt namelijk met mate. Je rookt als het gezellig is. Je rookt na het eten. Kortom, je rookt niet altijd, voortdurend, de een na de ander, twee tegelijk, dag en nacht... Je remmingen zorgen er voor dat je jezelf inhoud, de een wat meer, de ander wat minder.

Wat je eigenlijk doet, met dat afremmen, is de voor en de nadelen van roken steeds weer afwegen......

Je kiest de voor jou gunstigste manier.
Voorbeeld:

"Als ik er 10 per dag rook, dan is het financieel goed te doen", of, "15 sigaretten per dag is gezonder dan 25". Je vindt een evenwicht tussen nooit roken en altijd roken, dan heb je namelijk de minste psychische stress. Je hebt een manier gevonden die voor jou goed genoeg is. Hiermee hou je tegelijkertijd je rookgedrag ook in stand.

Meer roken dan dit evenwicht zorgt ervoor dat je remmingen-systeem tegensputtert.

Minder roken dan dit evenwicht, zorgt ervoor dat Reptie tegensputtert.In het rookgedrag dat je jezelf eigen gemaakt hebt, heb je tussen deze 2 tegengestelden de gulden middenweg gevonden.

Laat ons eens kijken hoe jij jouw rookgedrag afremt (en dus in stand houdt).

Opdracht (remmingen):

Lees hieronder één voor één de gedachten of gevoelens die bij jou passen. Als je nieuwsgierig bent naar de anderen, mag je ze ook aanklikken, hou je niet in. Rook ondertussen gewoon verder.Even puzzelen, dan mag ik roken.
 • Je stelt het roken uit tot na de puzzel. Je wilt roken, maar niet te veel. Die puzzel is een soort houvast, een streven.

Ik vind het onfatsoenlijk om op straat/bij de deur te roken.

 • In jouw brein is het beeld opgeslagen van bijvoorbeeld een ordinaire persoon die op straat of bij de deur rookt. Ergens heb je dat een keer gezien en/of geïnterpreteerd als "afkeuring". Daarom stel je het roken even uit. Je remt jezelf tijdelijk af tot je weer binnen bent.

Als ik minder rook dan leef ik langer.

 • Als je minder rookt omdat je weet dat roken slecht is voor je gezondheid, dan denk je zoiets als "roken is minder schadelijk als je minder rookt en meer schadelijk als je meer rookt". Ergens kom je in evenwicht tussen 2 gevoelens.
 1. het gevoel dat je hebt van je tegensputterende Reptie, die vindt dat je moet roken
 2. het gevoel dat je hebt van de schadelijkheid van roken (Neo)

Hierbij speelt de gedachte dat je niet erg oud hoeft te worden, maar ook niet te jong wil sterven. Misschien niet heel erg bewust, maar het is aanwezig.

Er komt bezoek. Ze hebben gevraagd om niet te roken.

 • Uit tijdelijke sociale overwegingen verander je waarschijnlijk je gedrag. Óf je gaat buiten roken, óf je stelt het even uit. Het blijft een evenwicht tussen Reptie en Neo, maar nu heeft Neo andere belangen die zwaarder wegen. Misschien wil je het bezoek niet wegjagen.

Als er niemand rookt, dan doe ik het ook maar niet.

 • Uit tijdelijke sociale overwegingen stel je een nieuw evenwicht in. Het blijft een evenwicht tussen Reptie en Neo, maar nu heeft Neo andere belangen die zwaarder wegen. Misschien vind je het erg belangrijk om aardig gevonden te worden.

Het stinkt, dus rook ik zo min mogelijk.

 • De stank houd je tegen. Het evenwicht ontstaat daar waar het snakken naar een sigaret de stank gaat overtreffen.

Ik kan altijd even naar buiten gaan.

 • Je zit in een (openbare) ruimte met andere mensen. Je stelt het roken uit. Tot op een bepaald punt dat Reptie harder schreeuwt dan het plezier van gezellig binnen zitten.

Ik rook iets minder, om te besparen.

 • Veel roken is duur. Minder roken is goedkoper. Waar leg jij de grens (evenwicht).

Roken vermindert de potentie, daarom rook ik wat minder.

 • Angst voor de gezondheid laat je minder roken. Je denkt zoiets als "roken is minder schadelijk als je minder rookt en meer schadelijk als je meer rookt". Ergens kom je in evenwicht tussen 2 gevoelens.
 1. het gevoel dat je hebt van je tegensputterende Reptie, die vindt dat je moet roken
 2. het gevoel dat je hebt van het niveau van schadelijkheid van roken (Neo)

Als ik minder rook, heb ik niet zo’n bittere smaak in mijn mond.

 • Reptie vindt dat je moet blijven roken, maar je smaakpapillen denken daar anders over. Waar leg jij het evenwicht.

Als ik teveel rook, dan zie ik er slechter uit.

 • Roken tast de huid aan. Je gaat er inderdaad slechter uitzien als je rookt. Niemand wil er slecht uitzien. Maar Reptie denkt er anders over. Waar kun je jezelf nog in vinden? 10 sigaretten per dag? 15?...

Ik ben niet afhankelijk van een sigaret, dus rook ik als ik dat wil.

 • Je rookt als Reptie dat wilt, bedoel je. Misschien dat je het een tijdje uit kunt stellen, maar als Reptie teveel gaat zeuren, dan doe je net of het je eigen willetje is die jou laat roken. Je hebt een evenwicht gevonden tussen "wil en wet" (wil = Neo, wet=Reptie).


Nu weet je hoe alles in elkaar zit. Tenminste, je hebt een goed beeld van de werking van het rookgedrag. De opdracht die je vandaag uit gaat voeren is er voor gemaakt om alles wat je weet over jouw rookgedrag diep in te prenten. Zodat je het nooit meer vergeet. Dat helpt je om over 10 dagen te stoppen.

Opdracht.

 1. Bedenk bij elke sigaret die je rookt (of die iemand anders rookt) dat er een seintje komt vanuit Reptie dat het weer tijd is voor een sigaret.
 2. Daarnaast, ga je het aangename gevoel proberen te voelen dat je ervaart na het roken van een sigaret. Bedenk dat Reptie weer aan het woord is. Hij zegt "goed gedaan jochie / meisie, ik heb het weer voor elkaar, dank je wel".
 3. Bovendien, ga je bij jezelf proberen te ontdekken wanneer je zonder nadenken zin in een sigaret krijgt. Wanneer ga jij friemelen? Wanneer loop je bijvoorbeeld te ijsberen als je even niet aan een sigaret kunt komen. Misschien ga je op en weer wippen op je stoel... Wat doe jij als Reptie om een sigaret vraagt en er is er tijdelijk geen? En stel jezelf ook de vraag wanneer je meer behoefte hebt aan een sigaret. Is dat in gezelschap (sociaal zijn)? Is dat wanneer je een probleem hebt (oplossing zoeken)?
 4. Naast deze 3 oefeningen, denk je aan de beloningen en remmingen. Ga voor jezelf na, welke beloningen en remmingen voor jou belangrijk zijn. Misschien heb je er zelf nog een aantal aan toe te voegen. Wat gebeurt er met jou? Wanneer hou je jezelf in (Neo) en wanneer geeft je toe aan Reptie?


Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 5 (helpende gedachten).

We hebben gezien dat je rookgedrag wordt gestuurd door Reptie. Deze bepaalt dat er gerookt moet worden. Dat gebeurt onderbewust. Daarnaast vormen we met ons verstand allerlei ideeën en gedachten over roken. Deze ideeën en gedachten worden gestuurd door de signalen uit Reptie. Hoe je het ook draait of keert, Reptie heeft heel wat in de pap te brokkelen.

Om een niet-roker te worden zullen we Reptie "wijs" moeten maken dat hij geen gelijk heeft. We moeten hem er op wijzen dat er andere (betere) oplossingen zijn. De moeilijkheid is dat Reptie niet vatbaar is voor gezond verstand. Emoties zijn, zijn voedingsbodem.

Hoe vrolijker jij denkt over niet-roken en hoe vervelender jij denkt over roken, des te moeilijker wordt het voor Reptie om zijn standpunt te handhaven.

Voorbeelden.

 1. Een man van 70 stak een shagje op. Om een of andere reden begon hij te hoesten als een oude stoomtrein en spuugde zijn peuk uit. Niet zomaar een hoestje, nee, hij stikte er bijna in. Zo heeft hij het in ieder geval ervaren. Hij gaf de prikkende rook van de sigaret de schuld van deze bijna dood ervaring. In één keer was Reptie door deze sterke emotie omgeprogrammeerd. Reptie geloofde er niet meer in dat roken een manier was om te overleven... Nee... "Roken" kreeg sinds dien het kenmerk "afkeuring". Hij heeft sinds dien nooit meer gerookt.
 2. Op een dag besloot Pieter niet meer te roken. Hij was zo vastberaden, dat hij ging stoppen, dat het ook lukte. Tenminste, dat dacht hij. Wat er werkelijk in zijn hersenen afspeelde, was dat hij zichzelf maanden voor zijn stopdatum aan het afkeren was van de sigaret. Elke dag dat hij thuis kwam, kwam hem een geur tegemoet, die hij vies vond. Het was de geur van zijn eigen sigaretten die hij thuis rookt. Elke dag dacht hij "wat stinkt dat, wat moeten mensen wel niet van mij denken". Zijn sociale behoefte is langzaam veranderd. Roken was niet langer meer overleven, maar "afkeuring". Deze afkeuring is doorgedrongen tot Reptie. Reptie is gevoelig voor emoties, niet voor verstand.

In deze 2 voorbeelden zie je hoe Reptie bij 1) snel, bij 2) langzaam omgeprogrammeerd werd. Zodra Reptie zijn "vrolijkheid, geluk, goedkeuring" over "roken" verloren is en daar voor in de plaats "weerzin, angst, afkeuring" heeft dan ben je vanaf dat moment een niet-roker.

Zoals je weet (hiervoor al besproken) hebben jouw gedachten geen invloed op je onderbewustzijn. Toch zie je hieronder een aantal gedachten die Reptie (indirect) moeten gaan beïnvloeden. Het zijn niet de gedachten zelf die Reptie gaan beïnvloeden, maar de emotionele lading ervan.

Tot nu toe heb je alleen info gekregen die je bewust maakt (Neo) van wat er gaande is in je hoofd. Ook erg belangtrijk. Maar nu gaan we beginnen om Reptie daadwerkelijk te trainen. Met de training laat je Reptie weten dat het menens is. De manier waarop we dat gaan doen is door positieve emoties te ervaren over alles wat met niet-roken te maken heeft. Daarnaast gaan we negatieve emoties ervaren over roken.

De mogelijke reden waarom vorige stoppogingen mislukten, is omdat je met spanning stopte met roken (gevecht Reptie - Neo). Die spanning hou je niet vol. Niemand kan lange tijd gespannen blijven. Op een dag breek je. Daarom is het heel belangrijk dat je met rust en ontspanning kunt denken aan de onderstaande gedachten. De gedachten die hieronder staan zijn waar. Het zijn geen leugens of uitvluchten.

 • Als je werkelijk gelooft wat er staat en je gelooft en voelt dat deze gedachten waar zijn, kan Reptie niet anders dan zijn "zegen of goedkeuring" erover geven. Zodat niet-roken "vrolijkheid, geluk, goedkeuring" heeft.
 • Je kunt niet gelijktijdig iets goed of slecht vinden. Als Reptie zich goed gaat "voelen" over niet-roken, dan gaat automatisch het wel-roken "weerzin, angst, afkeuring" krijgen. Op dag 6 doen we hier nog een schepje bovenop.

Opdracht.

Hieronder een aantal gedachten die je helpen om een niet-roker te worden. Stress-arme gedachten, die ook nog eens waar zijn. Herhaal ze zo vaak je kan. Schrijf degene die bij je passen op, dan onthoud je ze beter. Ze mogen geen spanning oproepen ten opzichte van niet-roken, alleen maar rust. Ze zijn waar. Wel mag je af en toe eens kwaad worden of afkeer hebben van het roken.

Als je de gedachten hieronder leest en je denkt er anders over, vraag jezelf dan af waarom dat is. Is deze nieuwe gedachte misschien in strijd met een oude gedachte die je tot nu toe voor "waar" aangenomen had... om te kunnen roken... om het evenwicht in stand te kunnen houden... om Reptie zijn zin te geven....?

Het is ook van belang dat je gewoon door blijft roken. Stop niet. Al zou je nu al willen! Je moet door roken... hele sigaretten... niet minderen... geen halve sigaretten...!

Klik op alle gedachten hieronder. Ze zijn allemaal waar. Als je dat raar vindt, geef dan niet de onderstaande zinnen de schuld, maar jouw verslaving en jouw "oude" gedachten.

Ik rook alleen maar om mijn nicotine aan te vullen.

 • Ja, het is niet anders. Je zit alleen maar rook in te ademen. Wees eens kwaad op je verslaving, kwaad op die sigaret, kwaad op die nicotine, die zolang je leven heeft geregeerd.

Als ik een probleem heb, gaat het niet weg als ik rook.

 • Je hebt je problemen misschien wel eens "weggerookt". Maar dat kan niet. Het lijkt zo, maar je weet dat het niet zo is. Als je problemen aan wilt pakken, doe je dat niet met een sigaret.

Als ik beter na wil denken, kan ik het beste eerst even ontspannen.

 • Niet meer roken geeft minder stress. Als je meer ontspanning nodig hebt, dan zijn er betere methoden. Roken gaat zeker niet helpen.

Als ik gespannen ben, kan het komen omdat mijn lichaam om nicotine roept.

 • Jazeker. Je ontspant misschien wel na een sigaret, tijdelijk, want kort daarna begint het weer. Roken geeft spanningen.

Ik hoef geen sigaret, niemand verplicht mij daartoe.

 • Roken lijkt misschien een sociaal gebeuren, maar echte vrienden laten je niet met vergif spelen.

Ik hoef niet te roken, ik vul alleen maar mijn nicotinegehalte aan.

 • Dat is één van de vele aspecten van roken. Je nicotine aanvullen. Je hebt het niet nodig, sterker nog, het is slecht voor je.

Roken tast mijn gezondheid aan.

 • Klopt. Wees eens flink boos op je sigaret. Dat rotding beheerst je leven.

Mensen mogen boos worden als ik in hun bijzijn rook, ze vragen er niet om.

 • Het beste is dat rokers en niet-rokers begrip voor elkaar hebben. Maar dat zal lang niet altijd gebeuren. Er is nu eenmaal veel onbegrip naar elkaar toe en daarom worden mensen boos. De meeste niet-rokers vinden roken nu eenmaal vies. Ze keuren het af.

Roken is niet sociaal, dat is een illusie.

 • Als je nog eens bij je rokende vrienden gaat zitten, bedenk dan dat zij allemaal, stuk voor stuk, in hun reptielenbrein het gevoel "goedkeuring" aan sigaretten gegeven hebben. Elk van hen is slachtoffer van verkeerde indrukken.

Roken is een verslaving en het beheerst mijn leven.

 • Wees boos op je sigaret, hij heeft je leven in bedwang.

Mijn oom is al rokend 85 geworden, als hij niet gerookt had, misschien wel 100, met een betere conditie.

 • Ja, sommige mensen die roken, worden 85, maar de statistieken laten zien dat die kans erg klein is. De vraag is hoe worden ze 85. Als ze niet gerookt hadden, waren ze dan niet beter af?

Roken smaakt niet lekker, dat maak ik mezelf wijs.

 • Indirect is het lekker. Als je er eentje gerookt hebt, geeft Reptie je een goed gevoel. En dat is lekker. Roken smaakt niet lekker.

Roken helpt niet tegen verveling, een hobby wel.

 • Als je behoefte hebt aan een sigaret voel je jezelf onrustig. Op het moment dat je niets te doen hebt, gaat je aandacht naar de onrust toe. Je merkt het dus meer dan wanneer je wel iets te doen hebt. De onrust die veroorzaakt wordt door je behoefte aan een sigaret zorgt er voor dat de verveling erger wordt. "Verveling" op zich is al een onrustig gevoel. De sigaret maakt het erger.

Stoppen met roken maakt niet dik, snoepen wel.

 • Nicotine zorgt voor een iets snellere stofwisseling, zodat je meer vet verbrand. Dat effect is minimaal. Als je stopt met roken, kom je misschien 1 kilo aan. Als je het stoppen met roken gaat vervangen door snoepen, dan kom je natuurlijk wel aan. Daarom leer je hier niet te stoppen met roken, maar om een niet-roker te worden.

Roken is geen opkikker, het is vergif.

 • Een opkikker, is prettig, dat geeft energie. Bijvoorbeeld na een lange wandeling, een dag hard werken of een lange autorit. Maar niet als je hem elk kwartier of zo nodig hebt. Valt een sigaret wel onder de "opkikkers"? Nee, het is een verslaving.

Als ik andere mensen zie roken, dan denk ik dat ze beter af zijn als ze niet zouden roken.

 • Jij weet waarom je wilt stoppen. Iedereen heeft zo z'n eigen reden. Je weet nu waarom mensen roken en dat het een illusie is.

Ik wil blijvend stoppen, dat kost tijd, energie en aandacht.

 • Ja, het kan met wat goede wil, de juiste houding en gedachten. Laat het niet versloffen, want ik hoef je dan niet uit te leggen dat je dan niets verandert. Met een beetje aandacht en energie, gaat jouw Reptie meer en meer een niet-roker worden.

Reptie speelt weer op.

 • Dat is de gedachte die je erbij moet hebben als je lichaam weer eens om een sigaret vraagt.

Roken voorziet in een nicotinebehoefte, dat is alles, de rest is illusie.

 • Prima gedachte, want zo is het.

Roken beheerst mijn leven, ik word er niet rustiger van.

 • Juist, het wordt tijd dat, dat verandert.

Heb je zelf nog gedachten die waar zijn en positief zijn over niet-roken, ga je gang, denk zoveel mogelijk aan deze gedachten. Schrijf ze op.

Nu is het belangrijk dat je jezelf "niet-rokers-gedachten" eigen maakt. Maar om niet te veel last te hebben van de rokers-signalen die Reptie uitzendt, doe je er goed aan gewoon door te blijven roken. Met deze gedachten kun je wennen aan het niet-roken (Neo). Reptie danst langzaam mee op de emoties die er bij horen. De komende dagen gaan we hiermee verder.

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

EN DENK ER OM!!!! DOE DE OEFENINGEN INTENSIEF!!!! maar wel ontspannen... het moet geen strijd worden.

Dag 6 (emoties).

Na 5 dagen hard werken, vandaag een makkelijke.

Leuk hè al die positieve gedachten over niet-roken. Maar nu moet je het ook nog goed gaan voelen. Vandaag voegen we extra emoties toe aan al je huiswerk. Het is belangrijk dat je de positieve emoties over niet-roken zo veel mogelijk toepast (dag 5), maar het kan geen kwaad om eens en keer hetvolgende te doen:

Opdracht:

Wees boos op die sigaret. Die sigaret die al veel te lang je leven naar zijn hand wil zetten. Dat klinkt misschien makkelijk en misschien dat je die peuk voor je neus houdt en er boos op bent om vervolgens in de lach te schieten. Dat is niet de echte boosheid. Wees heel erg echt boos op dat ding. De tranen horen in je ogen te schieten. Die peuk is gewoon een rotding. Hij heeft jou in zijn macht. Dat is heel erg. Je bent je vrijheid verloren door dat ding. Hij tast je gezondheid aan. Je hoort er boos op te worden. Gil het er maar eens flink uit als je wilt.

Heb verdriet. Verdriet dat het jou overkomen is dat zo’n achterlijke peuk in jouw leven gekomen is. Dat je daar ingetrapt bent. Dat is ongelooflijk. Eerlijk waar, het is toch om te huilen. Stom ding. Als het nu even niet lukt, dan misschien over een uurtje.

Bovenop deze boosheid en dit verdriet kan ik je aanraden om gewoon door te blijven roken. Vervelend hè. Juist ja, erg vervelend. Laat het maar lekker vervelend zijn. Want dat is waar het allemaal om draait. Die vieze peuk moet het vervelendste zijn wat je ooit meegemaakt hebt. Serieus waar, laat het zo vervelend zijn als je kunt.

Dus rook niet minder... óók geen halve sigaretten.... NEE... gewoon door roken.. !Dit was het voor vandaag. Niet veel, maar toch wel belangrijk. Want Reptie, die eigenwijze kwal, reageert voornamelijk op emoties.

OOK HIER: NIET KRAMPACHTIG DOEN.

Laat het gebeuren. Laat je emoties de vrije loop als het je lukt.

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 7 (herhaling).

Opdracht:

1) Reptielenbrein geeft goedkeuring.

Bedenk bij elke sigaret die je rookt (of die iemand anders rookt) dat er een seintje komt vanuit je reptielenbrein dat het weer tijd is voor een sigaret. Zeg het - als het kan - hardop tegen jezelf, maar het belangrijkste is dat je het probeert te voelen. Dit seintje wordt heftiger, als je het roken uitstelt. Het voelt aan als een onaangenaam gevoel. Bedenk dat Repty aan het woord is. Niet-roken is "afkeuring". Voel het onaangename gevoel dat Reptie veroorzaakt! Je kunt dit gevoel verder niet beredeneren, verwoorden, rationaliseren, wegdenken of wat dan ook. Je voelt het, verder niets.

2) Het hongergevoel.

Probeer het aangename gevoel te voelen dat je ervaart na het roken van een sigaret. Bedenk dat Reptie weer aan het woord is. Hij zegt "goed gedaan jochie / meisie, ik heb het weer voor elkaar, dank je wel".

3) Het automatisme.

Ontdek wanneer je zonder nadenken zin in een sigaret krijgt. Wanneer ga jij friemelen? Wanneer loop je bijvoorbeeld te ijsberen als je even niet aan een sigaret kunt komen. Misschien ga je op en neer wippen op je stoel… Wat doe jij als jouw Reptie om een sigaret vraagt en er is er tijdelijk geen? En stel jezelf ook de vraag wanneer je meer behoefte hebt aan een sigaret. Is dat in gezelschap (sociaal zijn)? Is dat wanneer je een probleem hebt (oplossing zoeken)?

Lees je bevindingen van dag 3 nog eens door en vul ze eventueel aan.

4) Beloningen en remmingen.

Laat ons nog eens kijken hoe jij jou rookgedrag beloont / remt (in stand houdt). Klik één voor één de gedachten van dag 4 aan die bij jou passen.

5) Helpende positief geladen gedachten.

Lees de gedachten van dag 5 nog eens door. Ze mogen geen spanning oproepen, maar rust. Ze zijn waar.

Wees ook nog even boos of verdrietig op / om het roken.Bovenop dit alles gewoon door blijven roken hè! NIET MINDER GAAN ROKEN. Het moet toch wel vervelend gaan voelen!

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

Dag 8 (zenuwen en de Thalamus).

Er lopen zenuwen van je ogen en je oren via de Thalamus (onderdeel van Reptie) naar je hersenschors (Neo). Op de tekening zie je hoe de visuele informatie via de Thalamus naar de Visuele Cortex gaan. De Thalamus = de poort naar Neo.

Reptie heeft hetgeen je ziet en hoort al geïnterpreteert en beoordeelt voor dat het naar Neo gezonden wordt. De interpretatie van Reptie is echter niet zo nauwkeurig. Maar wel heel waardevol om je leven te redden.Voorbeeld van een raar geluidje.

Stel je maar eens voor dat je ligt te doezelen en een vreemd geluid komt je oren binnen. De kans is groot dat je in mum van tijd klaarwakker recht springt met je ogen en oren op scherp om de situatie te beoordelen. Pas een paar seconden later besef je (Neo) wat voor geluid het was. Het was de kat van de buren. Reptie had razendsnel beoordeeld dat het wel eens iets gevaarlijks zou kunnen zijn. Die beoordeling gebeurt onderbewust in je reptielenbrein. Het geluid werd door de hippocampus vergeleken met de aanwezige "kennis". Het meest voor de hand liggende geluid wat in je hippocampus was opgeslagen werd bij zijn kraag genomen. Vervolgens ging de hippocampus kijken welke emotie er bij hoort in de amygdala. Dat was in dit geval "afkeuring" ofwel "gevaar". Direct werd het alarmsysteem in beweging gezet en vervolgens spring je recht. En dat allemaal binnen één seconde. Pas "veel" later reageert Neo, onze denkende hersenen, die wat beter kunnen beoordelen, dat het om een kat gaat. Het signaal "veilig" wordt doorgegeven aan de Thalamus. Denk nu niet dat Reptie van deze ene keer helemaal om is. Nee, dat zal nog een paar keer moeten gebeuren. Soms gaat het snel, maar soms duurt het wat langer. Na een aantal van dit soort ervaringen zul je waarschijnlijk gewoon door blijven slapen.De reukzenuwen lopen rechtstreeks, zonder omwegen naar het reukcentrum in Reptie (reukhersenen). Ons gevoelsleven is van oorsprong gekoppeld aan Reptie. Dit komt omdat vroeg in de evolutie, geuren een belangrijk deel waren van het overlevingsmechanisme. Geuren en emoties zijn sterk gekoppeld. Later in de evolutie heeft Neo zich hierbovenop ontwikkeld om de geuren beter te analyseren.

Voorbeeld van geuren.

Hetzelfde geldt voor het volgende. Als je in de tuin lekker in de zon zit te doezelen en de buren steken buiten een sigaret op, dan is de kans groot dat je wakker wordt met flink wat zin in een sigaret. Reptie heeft deze geur opgevangen en begint sterke signalen uit te zenden naar Neo. Omdat je al een tijdje ligt te slapen, is het nicotineniveau in je lichaam gedaald. Maar omdat je slaapt, staat de werkelijke actie om naar een sigaret te grijpen ook in de slaapstand. De geur prikkelt Reptie om wat extra signalen los te laten waardoor je wakker wordt.Met de training die je via deze cursus krijgt, gaan we de neiging tot signaleren van Reptie verzwakken. Daarom is het zo belangrijk dat je zo vaak je kunt positief bent over niet-roken en af en toe eens kwaad over het roken. Reptie zal dan omgeprogrammeerd worden. Omdat Reptie niet zomaar verandert, is het nodig om lang te oefenen (minstens 14 dagen) en sterk emotioneel te zijn (niet-roken helemaal ophemelen en af en toe eens flink kwaad worden op het roken).

De kans is groot dat je nu al een aversie krijgt tegen roken. Iedereen is anders. Lang niet iedereen kan zomaar kwaad worden op een sigaret. Misschien morgen wel als je het vandaag nog niet kunt. Daarom zal deze cursus bij iedereen een iets andere uitwerking hebben.

Als je nog niet het idee hebt dat je eigenlijk niet meer wil roken, doe dan nog eens extra je best om dat wat je de voorgaande dagen hebt geleerd in de praktijk toe te passen. De meeste cursisten die op dit punt nog geen gevoel van weerzin hebben tegen hun sigaret gaan vaak niet goed om met de emoties die er bij horen. Ze doen te krampachtig of te vlak. De doorsnee mens die deze cursus doet, is op dit punt zover dat hij of zij zijn of haar sigaret goedendag wil zeggen. Doe dat niet. Rook nog door tot het eind van de cursus. NIET minderen. Zolang je het nog niet spuugzat bent, heb je kans dat je later terugvalt. Reptie is pas veranderd als je het spuugzat bent.

Ga hiermee aan de slag, succes en tot morgen.

EN DENK ER OM!!!! DOE DE OEFENINGEN INTENSIEF!!!!

Dag 9 (hippocampus).

Zo, we zijn er weer. Vandaag gaan we ook onze hippocampus er extra bij betrekken. Zoals je weet, zijn de hippocampus en de amygdala onderdelen van Reptie.

In onze hippocampus zitten, de feiten. De beelden van de gezellige vertegenwoordiger, de stervende en glimlachende soldaat, het chocolade sigaretje, enz... Je amygdala koppelde er "vrolijkheid, geluk, goedkeuring" aan. Je mag dat chocolade sigaretje nog steeds leuk vinden hoor. Dat was het ook. En die vertegenwoordiger ook. En die film met die soldaat was echt wel een goede film. Alleen, de hippocampus zou die sigaret niet als één geheel met die vertegenwoordiger moeten zien. Maar ja, dat neem je een reptiel toch niet kwalijk hè?

"Vroeger dacht" Reptie dat die 2 dingen bij elkaar hoorden:

 • die leuke vertegenwoordiger met die sigaar;"vrolijkheid, geluk, goedkeuring"

Als je naar die leuke vertegenwoordiger met z'n sigaar kijkt, dan zou je dat in 2 delen moeten zien:

 1. de leuke vertegenwoordiger"vrolijkheid, geluk, goedkeuring"
 2. de sigaar"weerzin, angst, afkeuring "

Met de onderstaande oefeningen gaan we zorgen dat alles wat met roken te maken heeft als iets afzonderlijks gezien wordt. Je kunt er zelf waarschijnlijk nog wel een stel bij verzinnen. Doe maar, als ze maar afwijzend staan tegenover het roken. De bedoeling van deze oefening is dat je gewoon naar, bijvoorbeeld: een pakje sigaretten of rokende vrienden kunt kijken zonder er last van te hebben. Je ziet vaak adviezen dat je al je spullen die met roken te maken hebben weg moet doen. Je kunt je eigen spullen wel weg doen, misschien als symbool dat je stopt, maar je wordt buiten je eigen huis geconfronteerd met duizenden rokersindrukken. Daar moet je toch gewoon mee om kunnen gaan! Daarom deze oefening. Kijk rond je en zie, ruik en hoor wat jij met roken in verband brengt en zeg tegen jezelf: geen wonder dat mensen er in trappen, het ziet er allemaal zo aantrekkelijk uit, maar dat is het écht niet (BOOS)!

Opdracht:

 • Doe de emotionele- en gedachteoefeningen zoals je die tot nu toe hebt geleerd. Blijven doen hè!

Daarnaast:

 1. Kijk naar je asbak en zeg zoiets als: asbak, over 5 dagen ben je niet meer voor as, als ik jou zie staan denk ik "jammer voor al die mensen die dat ding nodig hebben, maar ik zie je voortaan als een vuilbak".
 2. Kijk naar je sigarettenpakje en denk: het is dat ik van de cursus nog moet roken, maar nog even en dan mag je voor me liggen, hier thuis, in de winkel, bij vrienden of familie en dan hoef ik jou niet, je hebt mijn leven verprutst, ik heb altijd gedacht dat ik je nodig had, maar dat is een illusie, ik ben blij dat ik van je verlost ben.
 3. Kijk naar je rokende familie, vrienden, collega’s of voorbijgangers en zeg: ooit was ik net als hen, een slááf van de sigaret, jullie zijn leuke mensen, maar je sigaret... néé, echt niet.
 4. Neem een sigaret/sigaar/pijp en je denkt: het is dat ik verplicht moet roken om mijn Reptie te trainen, want anders zou ik je uitspugen, smerig ding (met klemtoon!!!).
 5. Ruik de geuren die een sigaret achterlaat. De verse geur van een brandende sigaret, maar ook de oude geur die nog in de kamer hangt als je thuis komt. En zeg: de geuren die ik nu ruik maken het niet gezelliger, de gezelligheid maak ik zelf, met mijn vrienden, zonder vergif.

Bedenk zelf zoveel mogelijk zinnen zoals de 5 hierboven.Ga hiermee aan de slag, vergeet de voorgaande dagen niet, succes en tot morgen.

Dag 10 (rust).

Zo, vandaag nemen we eens een rustige dag. Nog niet stoppen. Komop, nog even doorzetten.

Vandaag zou je de volgende dingen in kunnen plannen:

 • een stoptijdstip;
 • een stopritueel;
 • een stopfeest;
 • een stop-email aan iedereen die je kent

Of wat je ook wilt doen over 4 dagen. Schrijf in je agenda wat en hoe je gaat stoppen met roken.

Verder doen we vandaag rustig aan.

Tot morgen.

Dag 11 (twijfels en ontspannen).

Voor sommige mensen is het nodig om nog even hun gedachten op een rijtje te zetten. Soms spelen er gedachten door hun hoofd die NIET erg hulpvol zijn bij het stoppen met roken. Ze hebben nog steeds gedachten die uit de tijd stammen van vóór deze cursus. Dit is een algemene cursus die voor veel mensen past, echter, ik sta elke dag weer versteld van wat mensen allemaal kunnen denken. Dus, kan ik me goed voorstellen dat juist jij, iets denkt dat niet naar voor is gekomen in deze cursus en dat jou laat twijfelen over het wel of niet stoppen.

De meeste mensen zullen de gevoelens en emoties die in de "Mind-Me Cursus Stoppen met Roken" besproken zijn wel kunnen ervaren. Maar misschien heb jij een beetje moeite om deze gevoelens en emoties op te roepen of te voelen. Trap in ieder geval niet in de twijfel-valkuil......... Gebruik jouw twijfels niet als reden om na deze cursus gewoon verder te roken. NEE, neem je twijfels even serieus.

Als je nog steeds een beetje twijfelt, dan is er iets in je hoofd dat nog bang is om te stoppen. Maak korte metten met die angst met behulp van wat je geleerd hebt in deze cursus. Kijk vandaag eens naar hetgeen waar jij over twijfelt (als dat nog zo is). Neem, als het moet, de cursus nog een keer door. Mogelijk ben je niet intensief genoeg bezig geweest met de oefeningen. Hierdoor is het een en ander niet doorgedrongen tot Reptie. Hoe intensiever je tekeer gaat met de oefeningen des te beter zal het lukken om te stoppen met roken.

Ontpanningsoefeningen:

Met het idee dat je binnenkort "moet" gaan stoppen met roken, of liever gezegd dat je binnenkort rookvrij bent, kunnen veel "stoppers" op bepaalde momenten fysieke en mentale stress ervaren. Deze momenten kun je het beste doorstaan door te ontspannen. Daarom alvast de onderstaande oefening. Als je jezelf deze oefening van te voren "eigen" maakt, is het makkelijker om te ontspannen als je pas gestopt bent met roken. Want zoals je geleerd hebt, gaat Reptie op zoek naar een oplossing als je jezelf gespannen voelt. Laat het idee los, dat je niet kunt stoppen. Het is niet waar! Dat idee geeft spanning! En daar heb je niets aan.

Ontspanningsoefening:

 • Begin met rond te kijken naar je omgeving.
 • Neem de dingen die je ziet, ruikt en hoort in je op.
 • Gewoon waarnemen en besef dat deze dingen er zijn (een paar minuutjes).
 • Let nu op je ademhaling. Is deze rustig en in je buik?
 • Niet met je borst ademen. Leg je handen op je buik en voel ze op en neer gaan.
 • Adem door je neus (als het kan).
 • Volg met je gedachten de lucht (in - uit - in - uit...).
 • Denk even alleen aan je ademhaling (5 minuutjes).
 • Voel de ontspanning van je lichaam en geest.
 • Eventueel kun je er een woord aan koppelen, bijvoorbeeld "ontspan", "madeira" of iets anders waar je gelukkig van wordt.
 • Met dat woord kun je later snel ontspannen als je geoefend bent.


Doe deze oefening 2 keer per dag de komende dagen, zodat je hem goed aanleert. Zoek eventueel op internet naar andere ontspanningsoefeningen en neem degene die het best bij je past.Ga hiermee aan de slag, vergeet de voorgaande dagen niet, succes en tot morgen.

Dag 12 (veel voordelen).

Als al het voorgaande nóg niet genoeg voor je was, neem dan het onderstaande eens aandachtig door.

Als je niet-roker wordt over 2 dagen dan:

 • heb je meer zelfrespect, jij hebt het voor elkaar en dat is iets om trots op te zijn;
 • voel je jezelf vanaf die dag steeds beter;
 • krijg je steeds meer lucht;
 • wordt je een stuk fitter;
 • verdwijnt het vervelende hoestje;
 • zul je lichamelijk beter presteren;
 • krijg je een betere smaak en reuk;
 • gaat je huid er beter uitzien;
 • krijgt je stem weer een natuurlijke klank;
 • heb je minder last van koude handen en voeten;
 • verdwijnt de teeraanslag op je handen, tanden en haar;
 • kun je sparen voor iets leuks als je het geld dat je normaal uitgeeft aan rookwaar opzij legt;


Dat zijn alleen nog maar de verschijnselen die je op korte termijn merkt en voor je neus ziet gebeuren. Er zijn er nog veel meer op te noemen. Schrijf ze op. Laat je hersenen maar eens werken. Daar heb je ze voor, niet om je te laten roken. Heb je stress bij het lezen van bovenstaande punten??? Lees ze dan nog eens, langzaam, stuk voor stuk, en probeer te ontspannen zodra je jezelf iets gespannen voelt worden.

Denk je ondertussen stiekem aan de voordelen van roken???

Die zijn er niet.

Wat je voelt is:

 • het is stoer (een gevoel gebaseerd op een illusie);
 • het is lekker (een gevoel gebaseerd op verkeerde indrukken);
 • het is gezellig (ook een gevoel gebaseerd op verkeerde indrukken);
 • het geeft me afleiding (een minuutje, nou ja, dat kan ook wel met iets anders);


Het lijkt soms dat roken voordelen heeft. Anders zou je nooit zo lang gerookt hebben. Niet iedereen is nu al 100% vrij van roken. Dat kan nog eventjes duren. Voor de één duurt het een weekje, voor de ander een paar weken en voor weer een ander misschien een maand. In de periode na deze cursus kun je het beste alles wat je in deze cursus geleerd hebt steeds blijven toepassen. Dat hoeft niet elke dag, maar zodra je iets voelt wat neigt naar roken, denk dan meteen aan wat je in deze cursus geleerd hebt. Hierover bij dag 14 meer.

Kijk vandaag ook eens naar alle voordelen van het niet-roken.

Én blijf je oefeningen doen!

Ga hiermee aan de slag, vergeet de voorgaande dagen niet, succes en tot morgen.

Dag 13 (een passende oplossing).

Als je een NIET-roker wordt, wat gebeurt er met je sociale leven? Wat gaan mensen om je heen zeggen als jij niet meer wilt roken. "Oh, ben je gestopt... Aaah, wat saai... Zooo, stoer hoor... Watje... Goed van je... Ben je ziek of zo...". En ga zo maar door. Ze zullen van alles gaan zeggen. De vraag is, wat doe jij daarmee? Hoe laat jij jezelf beïnvloeden door je vrienden of je huisgenoten? Het is waar, dat sommige situaties waar je in terecht komt, moeilijker voor je zullen zijn dan andere. Bereid je nu al voor op die momenten waarbij anderen je aan het twijfelen brengen of je aanmoedigen. Je hoeft jezelf niet te verdedigen. Jij doet wat jij wilt. Als jij een niet-roker wil zijn, dan heeft niemand daar iets over te vertellen. Als jij stopt met roken en jij bent overtuigd dat het goed is voor je, dan maakt het niet uit wat iemand anders zegt.

Je bent nu 13 dagen aan het trainen, maar dat is nog niet voorbij. De komende weken (tot enkele maanden) zul je de oefeningen die je in deze cursus gekregen hebt moeten blijven doen. In het begin wat meer, later een stuk minder. En misschien zelfs dat je over een jaar of zo nog momentjes hebt dat je nog eens aan het sigaretje denkt (de meeste cursisten niet). Doe dan meteen nog even de oefening die voor dat moment van toepassing is.

Vandaag nog goed je oefeningen doen (allemaal). Je bent bijna een niet-roker. Denk daarbij ook aan alle dingen die in jouw leven een rol spelen, die misschien het niet-roken nog in de weg zitten. Als je daar nú een passende oplossing voor verzint, die gebaseerd is op de lessen in deze cursus, is het straks makkelijker om die "dingen" aan je voorbij te laten gaan zonder dat je dan denkt dat je moet gaan roken.

Met een passende oplossing bedoel ik dat je iets anders doet dan een sigaret pakken.

Even een voorbeeld:

Stel dat je dochter op zichzelf is gaan wonen met een partner die jou niet geschikt lijkt. Je maakt je zorgen. Je hebt stress en je "beloont" jezelf normaal gesproken (in dit soort situaties) met een sigaret. Wat is dan jouw nieuwe (ware) oplossing???

een snoepje... NEE;

een kauwgom... NEE;

een half uurtje slapen... hmmm, wel stressverminderend, maar geen oplossing;

klagen tegen de buren... NEE;

roepen tegen je echtgenoot... NEE ÓÓK NIET;

OF... je denkt bijvoorbeeld: "ik hou van mijn dochter, natuurlijk wil ik dat ze een perfecte partner heeft, maar ik zal haar los laten, want ze moet de kans krijgen om haar eigen leven te leiden en ze zal haar eigen fouten maken... dan zal ik er voor haar zijn" .... JUIST dit soort gedachten helpen je om je stress te verminderen. Een sigaret niet.Zo zijn er in ieders leven tig dingen te noemen die je tot voor kort op zou lossen door te roken. Ik kan onmogelijk alle oplossingen voor alle problemen in deze cursus opnemen. Neem ze zelf even in gedachten. En verzin een betere oplossing dan roken.

Ga hiermee aan de slag, vergeet de voorgaande dagen niet, succes en tot morgen.

Dag 14 (Stopdag).

Wat hebben we de afgelopen 14 dagen gedaan:

We hebben de 4 probleem gebieden die met "stoppen met roken" te maken hebben behandeld.

Sociaal gebied.

 • We hebben gezien dat roken een sociale behoefte is. Om zo sociaal mogelijk te zijn, biedt Reptie "roken" aan als een oplossing. Voor Reptie is dit van levensbelang. Maar dat heeft hij verkeerd gezien. Reptie biedt nu deze oplossing niet meer aan als jij sociaal wilt zijn.

Emotioneel gebied.

 • Er spelen veel emoties bij het roken, bijv.: angst om te stoppen, vreugde van gezelligheid, noem maar op. Al die emoties maken het moeilijk om te stoppen. Het is zaak dat je bij het roken een negatieve emotie gaat voelen. Dat doe je door er anders over te gaan denken. Als je ergens slecht over denkt, dan voel je jezelf ook slecht. Hoe negatiever jouw emoties bij roken, des te makkelijker is het om een niet-roker te zijn. Niet-roken moet gepaard gaan met positieve emoties.

3) Mentaal gebied.

 • Dat is wat je denkt (gaat vaak gepaard met emoties). Zolang je denkt dat je roken nodig hebt, zul je niet kunnen stoppen. Zodra je denkt dat je niets met rookwaar te maken wilt hebben (en het ook gelooft) dan is de weg naar niet-roken bereikt.

4) Fysiek gebied.

 • Fysiek komt in veel gevallen vanzelf. De nicotine in je lichaam verdwijnt vanzelf. Stresshormonen in je lichaam die vrijkomen als je denk "ik kan niet stoppen" zullen weggaan als je denkt "ik kan met deze cursus echt stoppen". Je zult fitter worden, meer lucht krijgen enz. Bij sommige mensen zijn de fysieke ontwenningsverschijnselen best heftig. Ze kunnen gaan trillen en zeer onrustig worden. De ontspanningsoefeningen helpen daarbij. Soms zijn ook de ontspanningsoefeningen niet voldoende. Kijk bij "tips" wat je nog kunt doen.

Heb je, je stopmoment gepland voor vandaag? Ben je er rijp voor? Niet helemaal? Dat is normaal. Het is normaal dat je even de zenuwen krijgt omdat het nu echt zo ver is. Maar geloof me... je kunt het... er zijn er al zoveel voor je geweest... jij kunt het ook.

De meeste cursisten hebben een bepaald ritueel voor zichzelf verzonnen. Dat voeren ze dan uit als ze niet-roker worden. Misschien ook iets voor jou?

Denk aan de ontspanningsoefeningen van dag 11. Met deze ontspanningsoefeningen kun je het vervelende geroep Reptie terugdringen. Hij moet leren dat jij zijn geroep niet meer tolereert. Dat geef je met deze ontspanningsoefeningen aan hem door. Reptie is niet vatbaar voor gezond verstand, weet je nog!

Ik kan niet anders doen dan je succes wensen en dat heb je niet echt nodig want met deze cursus zijn al heel veel voorgangers gestopt. En met weinig moeite. De meesten hebben de eerste 2 maanden nog wel momentjes, maar met behulp van de gedachteoefeningen lukt het ze gemakkelijk om die momenten door te komen. Jij kunt het ook.

Sommige mensen komen kort nadat ze gestopt zijn (de eerste week) in een situatie terecht die hen sterk doet aanzetten om weer te roken. Dat kunnen sociale situatie zijn, problemen of gewoon onderbewuste aandrang. In dat soort situatie kun je toch weer naar die sigaret grijpen. Meestal hebben deze mensen er veel spijt van en vinden zich dan dom. Accepteer het! Lees dan opnieuw het betreffende deel van de cursus en stop opnieuw. Jezelf vooral niet dom vinden! Het is Reptie die even opspeelt.

Laat je me weten hoe het met je gaat?

Als je opmerkingen of suggesties hebt dan hoor ik het ook graag: info@praktijkmindme.nl.

Dánk je wél!

Tips.

Wat doe je als de fysieke ontwenningsverschijnselen heftig zijn:

 • Doe de ontspanningsoefeningen.
 • Niet de beste optie, maar je kunt verminderen, dus elke dag 1 sigaret minder. Let hierbij op dat de overgebleven sigaretten niet steeds belangrijker worden.
 • Of je kunt gewoon even 5 dagen doorzetten. De verschijnselen stoppen vanzelf. De beloning is GROOT!

Als je nog niet voldoende weerzin hebt tegen het roken:

 • Rook 3 dagen 2x zoveel dan je gewend bent.
 • Als je al veel rookt, rook dan zeer onregelmatig, bijvoorbeeld 10 na elkaar en dan een halve dag niets.

Op deze manier dringt de onzinnigheid van roken goed tot je door.